Det gælder naturligvis om at iføre sig noget som beskytter mod mod regn, kulde og vind – og som samtidig ikke reducerer kroppens bevægelsesfrihed og åndbarhed væsentligt.
Tommelfingerreglerne
- Hold overkrop og hoved varmt, så vil udsatte områder som fødder, tæer og fingre være lettere at holde varme. Så hvis du bliver nødt til at vælge, så tag f.eks. hellere en vindvest fremfor løse ben med i baglommen.
- Ekstra beskyttelse til ekstremiteterne. Hænder, fødder, hoved og i særdeleshed ørerne er ekstra udsatte i koldt vejr, så sørg for at få dækket godt til.
- Brug lag-på-lag metoden – inderst har du tøj i en god svedtransporterende kvalitet, midterst f.eks. en langærmet cykeltrøje og yderst et vind- og vandtæt materiale, som tillader huden at ånde. Flere lag tøj virker isolerende, og mellem lagene kan der samle sig varm luft.
- Start ud køligt. Efter få minutter stiger pulsen og temperaturen, og det kan hurtigt blive for varmt selv i minusgrader. Medbring i stedet et ekstra lag, f.eks. vindvest, hjelmhue eller lignende, hvis det bliver for koldt eller begynder at regne.
- Vær opmærksom på Wind Chill faktoren – jo mere det blæser des koldere føles det ved samme temperatur. F.eks. vil en temperatur på +5 grader føles som -3 grader, hvis vindhastigheden er 10 meter pr. sekund. Når vi samtidig bevæger os hurtigt på cykel øges Chill faktoren yderligere. Vindtætte materialer er derfor et must.
Garderoben
- Efterårs- og vintergarderoben er mere omfattende end sommergarderoben – og der skal helst være noget at vælge imellem, så du løbende kan tilpasse beklædningen efter temperatursvingninger og vejrets luner iøvrigt. Den kan f.eks. bestå af:
Fødderne
- Skoovertræk. Du kan evt. have både et tyndt regntæt og et kraftigere isolerende overtræk i f.eks. Neopren.
- Termoisolerende sokker der holder fødder og tæer varme (imodsætning til normale cykelsokker, som køler)
Underkrop
- Lange selebukser med vind- og vandafvisende egenskaber, evt. specielt imprægneret på udsatte steder som knæ og lægge. Med eller uden bukseindlæg. Lange bukser uden indlæg bruges sammen med dine almindelige cykelbukser.
Overkrop
- Kort- og/eller langærmet "teknisk" undertrøje i svedtransporterende materiale f.eks. i Polyester eller Lycra.
- Vind- og vandtæt (eller vandafvisende) regn- eller termojakke i f.eks. Goretex eller Windtex.
- Vindvest eller windbreaker til beskyttelse af overkroppen når det det er for varmt til den tykke jakke.
Hænder
- Handsker med fingre i vindtæt og vandafvisende kvalitet. Ikke tykkere end at gear og bremser kan betjenes. Vælg en handske som når godt op om håndleddet og kan lukkes tæt. Evt. skal der netop være plads til en tynd isolerende inderhandske til de meget kolde dage.
Hoved og hals
- Pandebånd, hjelmhue eller heldækkende (elefant-)hue alt efter hvor koldt det er. Isolerende og svedtransporterende materialer. Evt. med vindtæt materiale på udsatte steder. En gammeldags "halsedisse" kan også være nyttig – vælg dog en moderne udgave med varmeisolerende og svedtransporterende egenskaber.
Diverse
- Løse ærmer og ben i f.eks. Super Roubaix. Nyttige hele året ved temperaturer på 5-15 grader, og lette at have med i baglommen.
- Reflekser. Mørke og reduceret sigtbarhed i dagtimerne gør dig mindre synlig – vælg derfor beklædning med mange reflekser på.
- Solbriller med gult glas giver den bedste sigtbarhed i f.eks. tåge.
You must be logged in to post a comment.